Aplicacions ofimàtiques 9 Fulls de càlcul:
1. Tractament de la informació numèrica
El full de càlcul ajuda a resoldre situacions i problemes de la vida quotidiana amb un gran estalvi de temps. Permet organitzar les dades, fer càlculs, ressaltar visualment elements, dissenyar gràfics…
Ofereix la utilíssima possibilitat de tornar a calcular automàticament tot el full de càlcul en el moment en què es modifica un valor.
1.1 Conceptes bàsics
Un full de càlcul consisteix en una quadrícula organitzada en columnes i files. Cada columna està identificada per una lletra i cada fila per un número.
La intersecció entre una fila i una columna és una cel·la.
Cada cel·la s’identifica per la columna i la fila corresponent: A1, B5, D4… A la imatge (figura 1.1), la cel·la seleccionada és la B5.
La cel·la on està situat el cursor és la cel·la activa. Quan seleccioneu una cel·la, es mostra dins un marc negre. Quan seleccioneu més d’una cel·la, el seu fons es mostra de color blau. Per seleccionar diverses cel·les, premeu el botó esquerre del ratolí i, sense deixar-lo anar, moveu-lo sobre les cel·les que voleu seleccionar.
Un llibre està format per diferents fulls de càlcul que es desen en un mateix fitxer.
El LibreOffice versió 3 desa, per defecte, un llibre amb l’extensió ODS.
Un rang està format per un conjunt de cel·les veïnes. Per identificar un rang, cal anomenar-lo per la cel·la que està més amunt a l’esquerra i la que està més avall a la dreta. El rang B3:D6 conté les cel·les que estan incloses dins la selecció de B3 fins a D6. A l’exemple de sota (figura 1.2), les cel·les seleccionades formen el rang B3:D6.
Dins les cel·les, podeu introduir text, nombres i fórmules. Un cop introduït el contingut, cal prémer la tecla Retorn per confirmar
1.2 Full de càlcul: canviar el nom d’un full, afegir un full, canviar
l’ordre dels fulls…
D’entrada, un llibre nou conté tres fulls: Full1, Full2 i Full3. Per canviar de full, només fa falta fer clic sobre la pestanya corresponent
Per canviar el nom d’un full, situeu-vos a sobre la pestanya que l’identifica i feu clic amb el botó dret del ratolí. Al menú contextual (figura 1.4), escolliu l’opció Reanomena el full… Al diàleg que s’obre, escriviu un nom nou per al full que estigui relacionat amb el seu contingut, i feu clic al botó D’acord. També podeu canviar el nom al menú Format \Full \Reanomena.
Per afegir un full nou, l’opció més ràpida és fer un clic a l’espai que hi ha a continuació de les pestanyes dels fulls. S’obrirà un diàleg per afegir un full nou.
També podeu fer clic amb el botó dret a la pestanya d’un full i, al menú contextual, escollir l’opció Insereix un full. Una altra possibilitat és anar al menú Insereix /Full….Al diàleg que s’obre, heu d’escollir on voleu que s’afegeixi el full nou.
Per canviar l’ordre dels fulls de càlcul, feu clic amb el botó dret a la pestanya amb el nom del full, al menú contextual, escolliu l’opció Mou \Copia….Al diàleg Mou/ Copia el full, indiqueu què voleu fer, moure o copiar el full, i on voleu situar-lo(figura 1.6).
1.3 Introduir una fórmula
Un full de càlcul permet fer càlculs amb valors continguts a diferents cel·les. Amb una fórmula indiqueu quines operacions es faran amb els valors dipositats a les cel·les que assenyaleu.
Qualsevol operació que vulgueu fer amb un full de càlcul ha de portar el símbol = al davant. Introduïu dins una cel·la una operació qualsevol, per exemple =3+2,i feu un clic a la tecla Retorn. Veureu com, dins la cel·la, es mostra el resultat.
Un altre exemple:
Introduïu un valor a la cel·la A1 i un altre a la cel·la B1. A la cel·la C1, introduïu la fórmula =A1+B1, feu un clic a la tecla de Retorn i comproveu com es mostra el resultat
Seleccioneu de nou la cel·la C1 i mireu la barra de fórmules. Fixeu-vos com a la barra de fórmules es mostra la fórmula que abans heu introduït (figura 1.8). A la cel·la C1, es mostra el resultat.
Proveu a veure què passa si canvieu el símbol de sumar + pel símbol de restar -, o
bé pel de multiplicar * o el de dividir /.
Com heu vist, les fórmules permeten fer càlculs amb els valors introduïts a les cel·les. Si una fórmula fa referència a una cel·la, canviant el valor de la cel·la, canvia automàticament el resultat de l’operació, que es mostra a una altra cel·la.
Podeu escriure les fórmules a la barra de fórmules, o bé dins la mateixa cel·la on voleu que es mostri el resultat.
Per escriure una fórmula a la barra de fórmules:
1. Al full de càlcul, situeu el cursor al lloc on voleu que es mostri el resultat.
2. A la barra de fórmules, feu un clic al símbol = Fixeu-vos com es modifica
la botonera de la barra de fórmules.
3. Escriviu la fórmula.
4. Feu un clic a la tecla Retorn o al botó Aplicar.
5. El resultat es mostrarà a la cel·la que abans heu indicat
El botó Rebutjar o la tecla Esc eliminen el contingut que heu introduït.
1.4 Fórmules bàsiques
Donades les cel·les C3 i E3, voleu:
• Sumar els valors de les cel·les: a la cel·la on voleu que es mostri el resultat, escriviu la fórmula =C3+E3
• Restar els valors de les cel·les: a la cel·la on voleu que es mostri el resultat, escriviu la fórmula =C3-E3
• Multiplicar els valors de les cel·les: a la cel·la on voleu que es mostri el
resultat, escriviu la fórmula =C3*E3
• Dividir els valors de les cel·les: a la cel·la on voleu que es mostri el resultat,
escriviu la fórmula =C3/E3
• Calcular un percentatge del valor introduït a una cel·la. S’explica amb
un exemple: donada la cel·la D6, voleu calcular el 15%. La fórmula és
=D6*15%.
If condition Then … Else If (x;xx;xxx)
:
Para negativo (1000) = -1000
Formato condicional:
Bloquear Celdas:
1-En Dades tienes que ir a “ Proteger los intervalos y las hojas “
2-Seleccionas la celda que quieres bloquear y la personalizas para quien quieras que la pueda editar o que te de un aviso si alguien la va a editar.
Buscar V:
Concatenar:
Extraer:
Grafics:
Dades:
Gràfic de les dades:
Columne:
Grafico de Lineas:
Circular:
Editor del Gráfico: